Zdroj: http://www.socharsky-zpravodaj.cz/index.php?a=2018/pokud-chcete-naobeznou-drahu-tak-vtuto-chvili-je-to-nejrychlejsi-zbrna.cena-jindricha-chalupeckeho  •  Vydáno: 21.2.2018 17:02  •  Autor: Michal Blažek

Pokud chcete na oběžnou dráhu, tak v tuto chvíli je to nejrychlejší z Brna. Cena Jindřicha Chalupeckého

Pokud chcete na oběžnou dráhu, tak v tuto chvíli je to nejrychlejší z Brna. Cena Jindřicha ChalupeckéhoWedemeyer vybral několik soch a vytrhl je z jejich depozitární letargie – vynesl je o několik poschodí výš a nakonec ještě výš, kdy je symbolicky vyslal na konfrontační let vesmírem.

Kurátorky: Tereza Jindrová, Karina Kottová, Moravská Galerie, Pražákův palác, Brno

 

Loňský ročník Ceny Chalupeckého by nestál za řeč. Přinesl obvyklou dojemně dětinskou školními poručníky vypěstovanou a čínskou bankou vyfutrovanou nemalbu a nesochu. Novinkou byl německý host, který prošmejdil depozitář, vytahal do expozice cizí plastiky a performoval je (bez vědomí autorů). Na rozdíl od Dominika Langa, který snesl z půdy podprůměrné sochy svého otce, vystavil je v Benátkách a úspěšně prodal jihoamerickému miliardáři, se nyní obětí stala první česká sochařská liga. Odnesl to mj. portrét od Vlasty Prachatické – viz foto. Současní umělci cirkulující mezi vysokými školami a podobnými cirkusovými atrakcemi, neznající nic než prostředí kampusů, muzeí a galerií, vnějšího světa se obávající, recyklují uvnitř bubliny. Na pražské Akademii dokonce poprvé po stopadesáti letech začali uzamykat před vnějším světem hlavní vchod.